Петко Горанов

Най-много се гордея с хората, които ми повярваха и дойдоха да работят с мен, категоричен е Петко ГорановОбширни терени публична държавна собственост стоят занемарени

„Демократична България“ се отказа от един кметовете си – Петко Горанов, който през 2019 г. „превзе“ столичния район Студентски и измести кандидата на ГЕРБ. Районът е сред атрактивните и тежки, тъй като в Студентски град все още има доста нерешени проблеми, които не са само на Столична община, а и на държавата и автономните ВУЗ-ове. Настоящия кмет и канидидат за втория си мандат на Студентски – Петко Горанов разказа пред Столица.bg за трудностите и управлението на района. – Господин Горанов, обиден ли сте на ДСБ и Демократична България, че не ви припознаха и не сте сред кандидатите за районни кметове на „Обединени за София“?

– Господин Горанов, обиден ли сте на ДСБ и Демократична България, че не ви припознаха и не сте сред кандидатите за районни кметове на „Обединени за София“?

– Демократична България има проблем с идентичността. ДСБ, в частност, има проблем със запазване на идентичността. Случаите като моя са илюстративни – хора с успешни прояви, дано не звучи самохвално тази самооценка, биват отхвърлени. Не съм обиден.

Защо разказахте за чичото на Васил Терзиев, че се е опитал да ви вербува за ДС – това отмъщение към Васил Терзиев, към ДБ или лично към лидерът на ДСБ ген. Атанас Атанасов, който не ви вдигнал телефона?

– Не влагам абсолютно никакъв личен мотив в този разказ. Напомням, че направих това още в кандидатската си кампания през октомври’2019 г. и тези мои думи още стоят в личния ми сайт, с който се представих пред избирателите. Не мога да отмъщавам на човек, който не познавам – Васил Терзиев, пък и той нищо не ми е направил. На ДБ/ДСБ мога само да бъда благодарен, че повярваха в мен през 2019 г. Смятам, че оправдах доверието им. На генерала също няма какво да отмъщавам – загубата е за него, като се лиши от човек като мен. Аз си оставам член на ДСБ. Вижте – анонсирането на “успешния човек”, потомък на тоталитарната ДС, е етичен въпрос, по който до момента не е постигнато обществено съгласие. Така резултатите от изборите не ни обединяват, а противопоставят.

– Ще се кандидатирате ли отново за кмет на район Студентски? Независим или от друга партия?

– Инициативният комитет, който издига кандидатурата ми за кмет на район “Студентски” за Местни избори’2023, е регистриран с №1 в Общинската избирателна комисия. Информацията за това, кои партии пожелаха да бъда техен кандидат, ще запазя за себе си.

– Какво наследихте и какво променихте в Студентски за изминалия мандат?

– Наследих инерцията от тримандатното безконтролно управление на ГЕРБ. А какво промених!? Всичко. На този въпрос не мога да отговоря кратко. И все пак – основната промяна е в длъжностните лица, в екипа, без който всяка кауза е загубена. – Започнали сте много проекти, за кои не ви стигна времето да приключат в този мандат?

– Започнали сте много проекти, за кои не ви стигна времето да приключат в този мандат?

– Не са малко и причините са както обективни – външни, така и субективни – вътрешни, наши. Не успяхме да завършим парка, който изграждаме на границата на Студентски град и Малинова долина изцяло със средства на частния бизнес, без нито един бюджетен лев. Там нещата със сигурност ще се случат, защото проектът е изработен, разрешението за строеж на 4-етапно строителство е влязло в сила, изградени са Етап 1 и Етап 2, нямаше никакви съществени причини да не бъдат изградени и останалите два етапа, но се оказа, че направихме несполучлив избор на партньори. Паркът ще се завърши, защото е поставен “на релси”. Не успяхме да изградим ул. “Айдемир” в кв. “Дървеница”, която е много важна изходна артерия за пожарните коли на VII ПБЗН. Имаме изготвен проект и влязло в сила РС. Но най-важната несвършена работа, независимо че за нея районната администрация няма отговорности, е че не се завърши дори заданието за проектиране на парк “Въртопо”, чиято изработка е възложена още преди 8 години.

– Вашият район е сред тези с най-интензивно застрояване – особено към Малинова долина, има ли канализация в тази част на района?

– В частта на Малинова долина с най-интензивно застрояване, т. нар. 1-ва – 6-та част, канализация има. Няма канализация в Малинова долина-Изток, чието изграждане е свързано с изграждането на канализационен колектор под новото трасе на бул. “Св. Климент Охридски”, за което няма дори задание за проектиране. – Студентски е сред най-трудните райони за управление – тук живеят студенти, чужденци, софиянци, кое е специфичното и трудното? – Аз изчерпах толерантността си да говоря за проблемите на Студентски град. Започвам да говоря обвинително към държавата във всяка една конфигурация на политическото представителство на централната изпълнителна власт. В България няма политическа воля да се решат проблемите на този квартал с национално значение, наречен “Студентски град”. Обширни терени публична държавна собственост, с предназначение “за образование”, стоят занемарени, може би с надеждата някой да си ги “припознае” през решение на все още действащите поземлени комисии. Съвсем наскоро премиерът обяви програма от 100 млн. лева за студентските общежития в София и удивено възкликнах – що за абсурд! Как може да се изливат такива пари в тези панелни сгради и нито лев за територията, върху която те се намират??

Поздравления за новата детска градина с 16 групи, наистина е много цветна и привлекателна, кога ще се обявят местата в електронната система на Столична община за кандидатстване и кога ще влязат първите малчугани?

– Благодаря! Според мен за Коледа е напълно реалистично.

Във вашия район ще се построи и ново училище, кога реално ще започне строителството?

– Извървяхме дълъг път, оставащите стъпки са ясни. Идеалният вариант е да няма жалби по провеждащата се процедура. Тогава строителството може да стартира в средата на ноември.

– Справихте ли се с паркирането в Студентски град?

– Не. И в момента изграждаме един паркинг за 37 автомобила срещу Зимен дворец, който с нищо няма да промени ситуацията с паркирането в Студентски град. Имам концепция по въпроса, но без подкрепа от държавата няма да стане.

– Господин Горанов, от свършеното през мандата с какво се гордеете най-много?

– Преустройството на администрацията също е работа, ако ми позволите да го кажа по този начин. Най-много се гордея с хората, които ми повярваха и дойдоха да работят с мен. Този екип може тепърва да разгръща своя потенциал.

Прочети още на Столица.bg: https://stolica.bg/raion-studentski/kmetat-na-raion-studentski-pred-stolitsa-bg-obshirni-tereni-publichna-darzhavna-sobstvenost-stoyat-zanemareni