Петко Горанов, интервю за Любословие 21.08.2023

Благодаря на Любословие.БГ за поканата да участвам в техния формат „Говори кметът“. Говорихме за район „Студентски“. С какво успяхме да се справим, кои бяха предизвикателствата и каква е политическата среда днес.

Финансовата децентрализация, която трябва да е основна цел на бъдещото мнозинство в Столичния общински съвет – не абсолютна, но в някакви разумни проценти. Районните администрации трябва да разполагат с повече средства, с които да отговарят на очакванията на хората.

Защото какво се оказва? Кметът на район се избира мажоритарно, а не може да оправи сам една дупка на пътя. Трябва да пише на Столична община, тя да събере обем за възлагане и да даде на фирма с договор за абонаментна поддръжка да извърши ремонт.

Район „Студентски“ събира приходи, но не разполага с тях. Всичко се централизира в бюджета на София. И това е нормално. Но някакъв процент (20/30) от тях трябва да се връща, за да може районната администрация да отговаря на очакванията на хората.

Новото училище в Студентски град, което съвсем скоро ще започнем да строим.

Отдел „Одит и контрол“, който създадох като реплика на Столичен инспекторат район „Студентски“. Защо реплика? Защото Столичен инспекторат и неговите подразделения не са подчинени на мен, а от мен и екипа на район „Студентски“ се очаква да реагираме на сигнали. Имахме идея с ДБ, която предложихме в съвета – районните подразделения на инспектората да преминат на подчинение на районните кметове, но това беше отказано. За да бъдем оперативни и да отговаряме на очакванията на гражданите, създадохме „Одит и контрол“.

Разказах за новия линеен парк в кв. „Малинова долина“, който се строи с подкрепата на местния бизнес (без бюджетни пари), и който се бави поради това, че инвеститорът на последните етапи се оттегли.

Актуалната политическа обстановка. Все още не знаем кой е кандидатът за кмет на ГЕРБ. Съществува според мен възможността София да е подарена в контекста на това, което се случи на президентските избори. Да няма конкурентен кандидат. В момента има кадрови решения, които будят недоумение сред кандидатите за районни кметове. Много хора са разочаровани и това го чувам от много места. Активисти на ПП Възраждане и бивши кандидати на ВМРО се издигат от ППДБСС и ЕС. Но не са изключени кадрови изненади в последния момент.

За себе си казах, че ще бъда независим кандидат. Така го чувствам. Аз съм член на ДСБ, не отива да съм „пеперудка“ и да скачам от партия в партия въпреки многото покани, които получих.

Позволих си да се похваля с работата по зелената система, която реализираме въпреки нищожния бюджет. Моят приятел и колега инж. Сергей Господинов и екипа му работят с хъс и работата се отблагодарява.

В това интервю се обърнах с призив към гражданите да бъдат активни.

Няма да Ви посъветвам за кого да гласувате, но гласувайте. Вярвайте в доброто, защото ако се обърнем назад ние имаме напредък. Може би не е (със сигурност) не е със скоростта, с която искаме нещата да се случват. Нещата стават по-бавно. Магически пръчки няма. Гласувайте и искайте от кандидата си.